Brudkronor, diadem och hårsmycken av trådslöjd - Kronmakaren
  • HEM
    • POLICYS
  • om
    • inspiration
    • CV
  • besök
  • brudkrona
  • portfolio
  • Blogg
  • UTSTÄLLNING
  • webbshop
  • kontakt

Brudkronan i Unnaryd

1/11/2021

0 Comments

 
Bild
Brudkronan i Unnaryd på Bonadsmuseet i Unnaryd. Foto: Britten Toftarp
- Det var bröllop i Södra Unnaryd den 13 juni 1909 och kyrkoherde Lindsten har noterat kronbröllop i kyrkan. För andra par noterades kyrkobröllop. Carl Persson och Hulda Jönsson blev man och hustru i kyrkan i Unnaryd. Äreporten stod på vägen utanför gården Lövdala. Det sägs att den stora brudkronan gled på sned och orsakade mormor en svår huvudvärk under bröllopsdagen. Kalaset efteråt hölls i Lövdala, som ligger utanför byn på väg mot Femsjö. Man kan se att kronan glidit lite bakåt, tycker jag, därav huvudvärken. Det var en stor dag och trots att morfar Carls far var död lyckades man tydligen få ihop till ett bra kalas.

Så lyder messet från Elisabet Haarala i Tranemo på mitt Instagram-konto. Hon hade svarat på mitt upprop om Äreportar med transparanger genom att skicka en bild på sin mormor och morfar framför äreporten från 1909. Tyvärr fanns här ingen transparang som vi kunde se på fotot, men väl en makalös äreport i formen av en stor krona med flaggor i topp. Jättefint... men...

Det som väckte min nyfikenhet var den stora brudkronan på bilden hon sänt. Jag kände direkt igen den som den vackra brudkronan från Södra Unnaryd i Småland på gränsen till Halland. En brudkrona som jag stött på två gånger tidigare och dokumenterat i både film och bild påUnnaryds Bonadsmuseum. Första gången fick jag en privat visning av Sören Kabell, Ordförande i hembygdsföreningen, som levande kunde berätta om den borttappade brudkronan i Unnaryd. Som man tror att en av bonadsmålarna sett och avbildat på en bonad. Filmen och bonaden kan du se här nedan.

brudpar med brudkronan i Unnaryd under äreport i form av en krona.
Carl och kronbruden Hulda med de närmaste framför äreporten i form av en krona. Fotograf: okänd
Bröllopsfoto från Unnaryd 1909 med bruden i brudkronan från Unnaryd.
Det ser ut som ett redigt kalas för Carl och Hulda där de står omgivna av bröllopsgästerna framför gården Lövdala. Fotograf: okänd

​Andra gången var den heta sommaren 2018 när vi tog en dagsutflykt till Bonadsmuseet i Unnaryd. Termometern visade 36 plusgrader, men på bonadsmuseet rådde full aktivitet med studenter från Konstakademin i Dresden, som tolkade dessa makalösa bonader i olika projekt. Jag fick prova att bli en färggrann figur i en bonad, lite likt en klippdocka. Men det är ju en helt annan historia, som jag skall berätta om i ett annat inlägg senare. 

Inne på bonadsmuseet stod nu den stora brudkronan från Södra Unnaryd som varit "borttappad" sen länge. Jämte bonaden som den syns i av bonadsmålaren Johannes Nilsson. Det var kvävande hett i lokalen, men jag glömde det helt inför prakten framför mig. Pampig och guldförgylld, full av darrande, klirrande blad, med änglar och Maria-figurer som påminner om det katolska arvet och Jungfru Maria som himlens Drottning och oskulden förkroppsligad. ​

Brudkronan är full av flitter

De darrande löven i brudkronorna skall darra och klirra i kronan. De kan ses som skyddande amuletter som härstammar från senmedeltida folkliga brudkronorna i Tyskland. Just löv-formen tros ha urtida magiska föreställningar som grund och de kan ha släktskap med det flitter som syns i stora antal i just dessa kronor. Paljettliknande amuletter som tros skydda mot trolldom och onda ögat. . I de tidigare brudkronorna är löven fint skurna och dekorerade för att i senare kronor bara bli till platta släta rombformer. Så detta tyder på en tidig 1600-talskrona.
Brudkronan i Unnaryd, fylld av klirrande flitter i from av löv. Foto: Britten Toftarp
Bild
Brudkronan i Unnaryd är en tung pjäs på något drygt kilo i förgyllt tenn. Brudkronan ha åtta höga ståndare  i form av en stiliserad lilja (iris), en s.k. fleur-de-lis som representerar Jungfru Maria och ofta återfinns inom den franska heraldiken som ett tecken på kunglighet. Det är en symbol vi ofta hittar i kungliga kronor från medeltiden. I den här kronan är de besatta med änglar och keruber i topparna.  I de lägre ståndarna sitter ansikten i en medaljongform. Det kan vara jungfru Maria men här är jag mer osäker. Ornamenten är sannolikt gjutna och massproducerade för dessa brudkronor som blev populära och masstillverkades efter reformationen. 

Kronans ståndare hålls samman av en s.k. ten (ringformad stång). ​Kronringen är ledad med en inskription som är svårtydd på mina foton. Men jag tycker mig kunna utläsa Tennkrona gjord till Unnaryd. Brudkorna är antagligen gjuten i tenn och förgylld. Modellen är av det renässansmode som rådde på landsbygden långt in på 1700-talet. 

Kronbröllop hade kyrkoherden noterat berättade Elisabeth och undrade lite varför? När det står kronbröllop i kyrkböckerna så innebär det att bruden gifter sig i kyrkans egen brudkrona som då lånats eller hyrts ut. Bruden kallades då för en Kronbrud vilket var ett tecken på ärbarhet och jungfrulighet. 

Det skall finnas många historier om den här brudkronan har jag förstått när jag mejlade Hylte pastorat men tyvärr har jag inte lyckats få tag i den person som kan berätta dem alla. Men har du något att berätta om just den här kronan så får du gärna göra det i kommentaren eller kontakta mig på mejlen. 
Bild

Detalj ur bonad från på Bonadsmuseet i Unnaryd. Bröllopet i Kanan med brudkronan i Unnaryd.
Detalj ur bonaden som föreställer Bröllopet i Kanan där man tror att målaren Johannes Nilsson tolkat den stora brudkronan i Unnaryd. Foto: Britten Toftarp

Förr i världen var lån (läs hyra) av kyrkans brudkrona en inkomstkälla för kyrkan och redan 1806 klagade Unnaryds-borna på att den gamla kyrkokronan inte lånades ut tillräckligt ofta. Biskopen föreslog då att den skulle säljas men det ville inte församloigen så istället beslöt man att ta ut en vigselavgift av alla par oavsett om bruden bar kronan eller ej. Brudkronan hade sen länge blivit omodern bland de högre ståndens brudar och det nya modet dikterade enklare myrtenkronor och till och med kransar.  Hos allmogen på landsbygden tar modet istället en annan vändning mot stora mässingskronor, pappersblommor och oäkta pynt som ersätter de äkta brudkronorna. Brudkronorna blev enormt höga och prydda med fjädrar, spiror, konstgjorda blommor och allsköns pynt. 

Här intill en skiss av J.W. Wallander av en allmogebrud från Vingåker som bär just en sån färggrann grannlåtskrona av allsköns pynt. 
Brudkronan har sedan länge varit reglerad och en symbol för brudens ställning, status och jungfrulighet. Det finns mängder av lokala regler och lagar som stipulerar vem som fick bära vad genom historien. Några av dem kommer du att kunna läsa mer om i min blogg framöver. Så säkra upp att du följer bloggen om du är intresserad. 
Vertical Divider
Skiss av j.w. Wallander av en allmogebrud i Vingåker med krona av fjädrar, blommor och allsköns pynt.
Skiss av J.W. Wallander av en allmogebrud från Vingåker. Trolleholms Bibliotek

Här nedan kan du se min korta lilla film från 2013 filmad med dåtidens mobilkamera vid en privat visning av Unnaryds Bonadsmuseum av nestorn Sören Kabell där han berättar om en specifik bonad och brudkronan i Unnaryd. Se den!
Har du något roligt att tillföra i den här berättelsen eller något att du känner till om brudkronan i Unnaryd. Tveka inte att  berätta i kommentaren. 
0 Comments



Leave a Reply.

    Bild

    Britten Toftarp
    Kronmakaren

    Välkommen till min blogg om brudkronan och hårsmycken genom historien. Här berättar jag om det som inspirerar mig som Kronmakaren. 

    Allmoge, folkkonst eller adligt och kungligt.
    Förhistoriskt, medeltida och nutida. 

    Även spännande bröllop och bröllopstraditioner genom historien.

    Du kan hitta mer på min Youtube-kanal.

    Bild

    Arkiv

    Oktober 2022
    Mars 2022
    Januari 2022
    December 2021
    November 2021
    Oktober 2021
    September 2021
    Juli 2021
    Juni 2021
    Mars 2021
    September 2020
    Juli 2020
    Juni 2020


    Kategorier

    Alla
    Äreport & Transparang
    Bröllop
    Bröllopstraditioner
    Brudkrona & Hårsmycke
    Crownspotting
    Kulturarv
    Kulturhistoria
    Tips & Happenings

    RSS-flöde

  • HEM
    • POLICYS
  • om
    • inspiration
    • CV
  • besök
  • brudkrona
  • portfolio
  • Blogg
  • UTSTÄLLNING
  • webbshop
  • kontakt